Wanneer we gaan kijken naar het energieverbruik door de dag en hoe jouw activiteitenniveau ervoor kan zorgen dat je of meer calorieën mag nuttigen of makkelijker in een negatief zit dan dienen we niet alleen te kijken naar je training.



Je EAT (exercise activityy thermogenesis) beter bekent als energieverbruik door training is gemiddeld minder dan 10% van je dagelijkse energieverbruik. Terwijl het energieverbruik van de lichamelijke beweging buiten sport (NEAT, none exercise activity thermogenesis) soms wel meer dan 15% kan zijn!



Dit betekent 2 dingen. De eerste is dat jij je dus niet kut hoeft te voelen als je een dag training hebt gemist. Wanneer je 10% van je calorie inname afschroeft werk je namelijk nog steeds gewoon gericht aan het verlagen van je gewicht of vet % en is de dag dus niet verloren. En het tweede is dat je dus enorm invloed kan hebben op je energieverbruik door simpelweg actiever te zijn door de dag heen.



Een manier om je activiteitenniveau buiten sport te meten is het gebruik van een stappenteller. Natuurlijk kun je een fitnes mode accesoire aanpassen als de Fitbit maar als jij een redelijk nieuwe telefoon hebt dan is het niet nodig om nog eens 1 of 2 meier te besteden aan een elektronische armband.



In je telefoon zitten namelijk energiezuinige sensoren die net als een Fitbit redelijk in de buurt komen van het schatten van jouw dagelijkse stappen. Als je een Iphone hebt kan je deze metingen vinden in de ‘’gezondheid’’ app. Bij een Android telefoon kan je de google fit app downloaden uit de playstore. Vervolgens kan je gemeten stappen invoeren op je dashboard om met mij en andere te delen hoe het gaat met het stap voor stap verhogen van je activiteiten niveau. Zo wordt je uitgedaagd jezelf en misschien zelfs andere te overtreffen en werken we samen aan een actievere levensstijl waarbij progressie meetbaar is.