CategoriesOndernemers

Sloop je lijf met je bedrijf

Jouw lichaam is het voertuig waarmee je het leven ervaart.

Aan de ene kant zijn we slechts apen die onszelf af en toe kietelen met de leuke en lekkere dingen die onze zintuigen prikkelen en ons een goed gevoel geven.

Aan de andere kant zijn we een wandelende formule, een berekening, een werktuig.

Jouw lichaam is een tool die ontzettend bruikbaar is voor veel variërende omstandigheden en taken.

Als jij dit leest dan is de kans vrij groot dat jouw lichaam een belangrijk rol speelt in de dingen die je dagelijks doet om brood op te plank te krijgen.

Ik heb dit artikel geschreven op basis van een gesprek met een actieve cliënt over de rol van fysieke training en zorgen voor je lijf en combinatie met levenslang hard werken.

In de meeste sectoren waar het hebben van een sterk, pijnvrij en belastbaar lichaam een must is heerst de cultuur van bek houden en doorgaan.

Meters maken, uren maken en gas geven is waar het om draait.

En tuurlijk wie kan rekenen snapt dat meer werk gelijk staat aan meer centen.

Maar wie kan rekenen kan er ook op rekenen dat het overgrote deel van die centen uiteindelijk geïnvesteerd moet worden in het lichaam om na al die werkuren überhaupt nog een leven over te houden dat de moeite waard is.

Mijn doel met dit artikel is om jou met je neus op de feiten te drukken.

En met name dat het hebben van een lichaam dat met je meewerkt omdat je instaat bent om ernaar te luisteren jouw leven, werk en relaties een stuk aangenamer gaat maken.

En niet geheel onbelangrijk. Waardoor je de kans ook nog eens vergroot dat je aan het einde van de rit meer centen over houdt.

Als dat te mooi klinkt om waar te zijn is er werk aan de winkel aangezien er dus al iets in jouw bovenkamer is vastgeroest dat werken en centen verdienen gelijk moet staan aan je lichaam op de tweede plaats zetten.

En dat brengt ons ook meteen op de kern van het verhaal.

De meeste harde werkers handelen vaak te laat wanneer het aankomt op het lichaam geven waar het zo overduidelijk om schreeuwt omdat ze leven in hun hoofd.

Het lichaam is ontzettend goed in het onderdrukken van gevoel door overlevingsmechanismes in te schakelen die ervoor zorgen dat jij lang nadat het gezond is geweest nog steeds op je tandvlees kunt blijven doorbeuken.

Dat dames en heren, noemen we jezelf voorbijlopen.

En aangezien de cultuur binnen werkzaamheden met fysiek zware dagen helpt om jou te conditioneren niet meer naar het lichaam te luisteren door uitspraken zoals: ‘’Last van je rug? Als je nog geen 50 bent heb je nog niet eens een rug. Kom op doorgaan’’ groeit het gat tussen jouw hoofd en lijf jaar in jaar uit steeds meer.

Tot er niets meer over blijft dan een wandelend hoofd dat zich volledig gedissocieerd heeft van zijn lichaam waardoor hij blind wordt voor zijn fysieke gesteldheid en verdoofd wordt voor de signalen die het hem probeert te geven.

De uitkomst?

Het lichaam gaat grotere signalen geven. Zo lang jij niet bereid bent of instaat bent om te zien wat er aan de binnenkant gebeurt zal jouw lijf een manier vinden om het jou aan de buitenkant te tonen.

En dat doet hij niet met een slideshow van bloedwaardes, filmpjes van je organen of procenten van je levensbalkje.

Dat doet hij doormiddel van pijn, ziektes en andere kwaaltjes.

Het lichaam is simpelweg een verlengstuk van de natuur en als jij vastgeroest zit in je hoofd en een muur hebt gebouw die de communicatie tussen jouw lichaam en het hoofd plat legt moet er een signaal komen dat groot genoeg is om de bestuurder van jouw lijf te bereiken.

Spit, Tenniselleboog, Schouderinstabiliteit, Nekpijn, Bloeddruk, Hartkwalen, Oorsuizen, Duizeligheid, Hoge ontstekingswaardes, vocht, uitslag, migraine.. And the list goes on.

Natuurlijk verzint jouw hoofd een rationele oplossing waarom allesbehalve jouw relatie met je lichaam het probleem is en zoek je het antwoordt in behandelingen, medicaties, hulpmiddelen en externe ondersteuning.

Maar grote vriend…

Als jij zou luisteren naar wat jouw lichaam echt probeert te zeggen, dan is er maar een echte oplossing die de rest van jouw leven instaat is om je pijn te verlichten zodat je zonder gezeik knaken kunt blijven maken.

En dat noemen we zelfzorg.

Dat klinkt misschien niet zo sexy als het nieuwste magische middeltje van de kwakzalver die jou wijs maakt dat hij jou problemen blijvend voor je kan oplossen. Maar het is het enige antwoordt waar je omheen probeert te kijken waardoor je jezelf op de plek houdt waar je gezworen had nooit te komen.

Zorgen voor jezelf betekent in deze context het lichaam en geest geven wat het nodig heeft.

Dat betekent dus minder van hetgeen wat jou afleidt van de signalen van het lichaam zoals alcohol, drugs, uren voor de tv of telefoon hangen of jezelf vol stouwen met korte termijn beloningen omdat het leven naast die dingen zo zwaar is.

En meer gezonde routines, knappe maaltijden, water in plaats van koffie of frisdrank, een geoptimaliseerde nachtrust, meer lichamelijke beweging die valt onder eustress i.p.v. distress, actieve rust in de vorm van ontspanningsmassages of sauna’s, ruimte in je kop door middel van meditatie en journalen en natuurlijk mobiliteit en krachtwerk om het lichaam voor te bereiden en fit te houden voor het dagelijkse zware werk.

Er bestaat zoiets als het belasting-belastbaarheids model en als je naar het onderstaande plaatje kijkt dan kun je zien wat daarmee wordt bedoelt.

Links zie je een hoge belastbaarheid als bovengrens van wat het lichaam kan hebben.

De golvende lijn daaronder staat voor de dagelijkse belasting die soms schommelt in intensiteit door de verschillende werkzaamheden die jij gedurende de dag tegenkomt.

Als jij jaar in jaar uit niet voor jezelf zorgt en het lichaam, je spieren en organen niet geeft wat het nodig heeft om zijn belastbaarheid hoog te houden dan zal deze langzaam steeds een stukje dalen.

Jouw dagelijkse werkzaamheden blijven hetzelfde dus wat gebeurt er? De hoog intensieve handelingen zullen stuk voor stuk jouw belastbaarheid overschrijden en je begint je zelf te overbelasten.

Als dat nou hier en daar af en toe een keertje gebeurt is er nog steeds weinig aan de hand.

Maar wanneer dit dag in en dag uit blijft gebeuren omdat jouw spieren en bindweefsel zwakker worden, je kwaliteit van beweging slechter wordt, je mobiliteit afneemt en je herstelcapaciteit keldert omdat je draait op sigaretten, red bull en broodjes van het tankstation dan kun je je misschien voorstellen dat dit een breekpunt kan bereiken.

Natuurlijk maskeert jouw overlevingsmechanisme, ego en de werkcultuur jouw ware fysieke status waardoor dat breekpunt nog wat jaren opgeschoven kan worden.

En pas wanneer de pijn groot genoeg is om door al die barrières heen te breken zal jij een punt bereiken waarop jouw kwaliteit van leven en capaciteit om te werken zo wordt aangetast dat je niet anders kan dan moet luisteren.

En daar begint (hopelijk) de lange weg terug naar een gezond lijf.

Maar uit mijn ervaring blijkt dat de kans veel groter is dat je kiest voor de makkelijke oplossing die het steeds grotere probleem verdooft met een pilletje of operatie waardoor jij rond blijft lopen als een tikkende tijdbom die zijn leven iedere dag actief wat korter blijft maken.

Klinkt als een succesverhaal toch?

Mocht je jezelf, een familielid of bekende herkennen in dit verhaal dan zou het heel waardevol voor diegene en zijn omgeving zijn als dit bericht aan zijn voeteinde beland.

Het doorteren op deze manier van leven wordt vaak goed gelult door een verhaaltje te verzinnen waarin het heel nobel of beter is om dit vol te blijven houden.

De waarheid, of je het nou voor jezelf of andere doet, is dat jij op deze manier allesbehalve een grotere positievere impact maakt op je business, relaties en kwaliteit van leven.

Als jij geen puf of energie hebt om s ’avonds met je familie of partner ECHT aanwezig te zijn.

Als jij iedere dag wakker wordt alsof je gisteravond hebt gevochten met Badr Hari.

Als jouw lichaam het niet langer toe laat om je grootste passie of hobby’s uit te voeren.

Als jouw zuurverdiende centen besteed worden aan je bezoekjes aan het ziekenhuis.

Als jij jezelf op maandelijkse basis uitschakelt waardoor je pijn je werkcapaciteit halveert.

Kan je je voorstellen dat de persoon die ik nu aan het schetsen ben niet de beste vader, vriend, partner of ondernemer is die hij met meer zelfzorg wel zou kunnen zijn?

Mooi.

Dan weet je wat je te verliezen hebt en wat je te doen staat.

Klik hier voor een kennismaking Call

Klik hier voor een lichaamsgerichte analyse

Klik hier om een vrijblijvende coaching sessie te ondergaan

CategoriesBewustzijn

Jouw trainer als grootste struikelblok

”Is jouw trainer je grootste struikelblok?”

Dat klinkt als een bijzondere uitspraak wanneer het wordt geschreven door iemand die de afgelopen 10 jaar zijn boterham heeft verdiend met precies die werkzaamheden.

De reden waarom ik dit artikel schrijf is omdat ik na al die jaren het vermogen eigen heb gemaakt om in een korte tijd onnodige bullshit te strippen en te focussen op de essentie.

Dit vermogen geeft mij ook een perspectief dat nog weinig trainers eigen hebben gemaakt waardoor ik in alle eerlijkheid kan zeggen dat ik in het verleden net als andere trainers in het heden in sommige gevallen deel uitmaakte van het grootste obstakel voor de ontwikkeling en vitaliteit van mijn cliënten.

Laat me toelichten hoe ik tot deze conclusie ben gekomen zodat jij zelf de conclusie kan trekken of jouw huidige of geplande samenwerking met een trainer of coach jouw fysieke en mentale groei versnelt of afremt.

Het doel van dit artikel is net als iedere insteek die ik kies om jouw wijzer te maken en dichter bij de waarheid te brengen zodat je op het punt kan komen waar je kunt genieten van de gewenste resultaten.

Dus laten we beginnen.

Gedurende jouw bestaan groei jij als persoon door de ervaring van het dagelijkse leven zowel van binnen als van buiten.

Jouw trainer is daarin exact hetzelfde en zonder er al te diep op in te gaan is het belangrijk dat je begrijpt dat de 1e 7 jaar van zijn leven net als bij jou het overgrote deel van zijn karakter bepaalt.


Dit karakter is wat jou gedurende je leven vormt en het is precies de reden waarom jouw trainer heeft gekozen om het zijn levenswerk te maken mensen te helpen met het vormen van hun lichaam.

De kans is vrij groot dat het in zijn karakter zit om zonder al te veel moeite voor zichzelf te zorgen, nee te zeggen tegen verleidingen en de confrontatie aan te gaan met uitdagingen.

Het gevolg daarvan is dan ook dat het voor hem of haar minder moeilijk zal zijn om een voorbeeldfunctie op het gebied van het fysieke plaatje te blijven.

Helaas zegt dat maar weinig over de daadwerkelijke groei die hij of zij van binnen heeft doorgemaakt gedurende het leven.

Ik kan uit ervaring spreken als ik zeg dat het hebben en tonen van een sixpack in de eerste jaren van mijn personal training carrière mij heeft geholpen om cliënten aan te trekken terwijl ik van binnen nog vrijwel iedere keuze maakte vanuit mijn onbewuste patronen.

Mijn ego vond het fijn om gezien te worden en zocht enkel en alleen naar manieren om groter te zijn dan het daadwerkelijk was.

Dit bepaalde mijn dagelijkse keuzes, gewoontes, mijn interesses, trainingstechnieken, voeding, mijn blikveld en dus ook hoe ik besloot met de begeleiding van mijn cliënten om te gaan.

Je kan je misschien voorstellen dat iemand die nog zo reageert vanuit zijn onbewuste patroon minder ziet en minder instaat is om objectief advies te geven of door te vragen naar de essentie van de persoon die voor hem staat.

Het is naïef om te geloven dat de trainer die jij hebt gekozen om jou te begeleiden naar gezondheid, tevredenheid, zelfvertrouwen en overall groei zelf geen demonen heeft.

Het is mens eigen om mensen te zoeken die onze geloofsovertuigingen bevestigen en dus hetzelfde denken.

Als jij gelooft dat je altijd tot het gaatje moet gaan om in de oneindigheid een zo groot mogelijk resultaat te behalen en je vindt een trainer die daar hetzelfde over denkt dan is er al gauw een klik.

De keuze is dan al snel gemaakt en als die trainer zichzelf nog niet goed genoeg kent om onderscheid te maken tussen zijn eigen ego-doelen en de ware op waarde gebaseerde doelen dan gaat hij met alle liefde aan de slag met jouw ego-doelen.

Hier komt dan ook een belangrijk vraagstuk naar boven.

Geeft de trainer jou wat je wil of wat je nodig hebt?


Jouw personal trainer kan hierin dus je grootste obstakel zijn als zijn of haar zelfkennis niet groot genoeg is om onderscheid te maken tussen waar het ego naar verlangt en waar het lichaam om schreeuwt.

Het nadeel is dus dat jij niet snel op zoek zal gaan naar iemand die jou iets wijs probeert te maken wat dwars staat op wat jij over jezelf gelooft.

Jouw trainer of coach moet dan sterk genoeg in zijn schoenen staan en een dermate hoeveelheid van zelfkennis benutten om onbeweeglijk te blijven en jou mee te nemen op het pad waarin hij zelf tot de conclusie is gekomen dat wat hij wou niet is wat hij nodig had.

Alle kennis in de wereld is niks waard als hij niet in staat is om bij jou het kwartje te laten vallen.

En als jij hebt gekozen voor een trainer bij wie het kwartje zelf nog niet is gevallen dan is de kans nihil dat hij jou gaat helpen om datzelfde te bereiken.

De vakinhoudelijke kennis over trainen, eten en herstel is heel belangrijk maar geenszins allesbepalend voor het uiteindelijke resultaat als het jou de verkeerde kant op stuurt.

Jouw binnenwereld is de buitenwereld en wie jij bent, wat je bent en hoe dat eruitziet of voelt is slechts een gevolg van het innerlijke verhaaltje dat je jezelf blijft vertellen.

Wil jij al deze dingen veranderen dan kan het niet anders dan dat jij van binnen moet meegroeien zodat je comfortabel kunt worden op het punt waarop jij het gewenste resultaat kunt onderhouden.

Dat geld voor afvallen, vet verliezen, aankomen, spier winnen en presteren.

De haalbaarheid van jouw doelen is afhankelijk van hoe goed jij jezelf leert kennen zodat je lang genoeg bewust genoeg kunt blijven om je ongewenste patronen te doorbreken en de persoon te worden die moeiteloos het leven eigen maakt dat past bij het gewenste resultaat.

Zelfkennis is het missende ingrediënt voor onbegrensde groei.

Dat geloof ik heilig en dat is precies waarom ik jou als coach en trainer help te begrijpen hoe jouw karakter je kan helpen om meer te bereiken.

Ik laat jou inzien hoe jouw onbewuste prioriteiten je keuzes beïnvloeden en hoe je doelen kunt stellen die je vervolgens met discipline kunt behalen.

Ik leer jou wat lichaamstaal verklapt over jezelf en ander en hoe je effectief je gemoedstand kunt beïnvloeden.

Vervolgens vergroot ik je vermogen om te zien wanneer je reageert of floreert en geef ik je de juiste tools en trackers zodat je aan de knoppen kunt draaien om je eigen koers te bepalen.

Mijn coaching is niet voor jou als je veilig in de sleurbubbel wilt blijven en gelooft dat je de piek van jouw ontwikkeling al voorbij bent.

Mijn coaching is voor jou als jij net als mij gelooft dat er een hoger niveau op je licht te wachten.

Een niveau waarop jij beter voor jezelf zorgt, daadkrachtiger en zelfverzekerder bent. Een niveau waarop jij welwillender bent om te doen wat je zei dat je ging doen zodat je kunt krijgen wat je zei dat je altijd al wou hebben.

Als jij gelooft dat het niet beter wordt dan hoe je er nu voor staat, dan heb je helemaal gelijk en zal dat je realiteit worden.

Ik weet wel beter.

Maar daar laat ik het niet bij.

Ik maak jou beter.

Klik hier voor een kennismaking Call

Klik hier voor een lichaamsgerichte analyse

Klik hier om een vrijblijvende coaching sessie te ondergaan