CategoriesNiet gecategoriseerd

Controle over je leven

7.1 Het goede leven

Als kracht coach beperk ik me (zoals je nu misschien wel weet) natuurlijk niet alleen tot het verstrekken van oefeningen die over tijd zorgen voor een toename in je lichamelijke belastbaarheid. Jouw doelen zijn of je het nou wil of niet gelinkt aan je mentale toestand. En om die reden is mijn doel dus niet alleen om jouw lichaam sterker te maken maar ook om je een ijzersterke mindset te geven die in staat is om alle obstakels te overkomen voordat ze überhaupt bestaan.

Het doel van alle mindset onderdelen in deze challenge is om jou de principes en achterliggende gedachtes van onze acties te leren zodat je gewapend met deze kennis een ijzersterke gewoontelijst kan samenstellen die jou helpt te worden wie je wilt zijn waar je wilt zijn.

Om de positieve toon erin te houden wil ik starten met je eraan te herinneren dat we allemaal doodgaan. Dat klinkt misschien duister maar de gift van sterfelijkheid is het waarderen van het heden. Zie het als een deadline. Iemand met een deadline verspilt zijn tijd niet aan stilstaan en klagen over hoe iets zou moeten zijn, hij gaat aan de slag en probeert zo veel mogelijk gedaan te krijgen voor het einde van die deadline.

Bovendien moet jij helemaal niets. Jij mag iets. Je hebt de vrijheid en tijd om zelf te bepalen wat een prioriteit is en wat niet. Ik ben de laatste die jou iets door je strot probeert te drukken maar als jij dit leest in week 7 van de challenge dan is de kans groot dat je niet tevreden was over hoe sommige dingen in je leven ervoor stonden.

Hoe ben je op dat punt gekomen dat je ontevredenheid een deel van je leven hebt laten worden? Simpel. De sleur heeft je in zijn macht en het doorbreken van wat jij denkt dat de mensen, de omgeving en de huidige situaties van jouw verwachten is niet zo makkelijk als zeggen dat je het gaat doen. Misschien heb je dat wel gemerkt in de afgelopen weken tijdens je 10 minuut time-out, meditatie sessies of journallen. Ik hou van verhaaltjes. Zeker verhaaltjes die helpen mijn punt op jou nog duidelijker over te brengen. Daarom leg ik het doel van de inhoud in week 7 uit op de volgende manier:

Zie het leven als een snelweg. Overal staan bordjes met een maximale snelheid van 120 km/pu maar de auto’s achter je, voor je en naast je rijden allemaal 80 km/pu. Wat doe jij? Je past je snelheid aan aan de auto’s in je omgeving omdat het lijkt alsof dat het beste is wat je kan doen op dat moment. De mensen om je heen hoe dicht ze ook bij je staan kunnen je op deze manier behoorlijk beperken.

‘’Wat lul je nou over snelwegen en auto’s, ik dacht dat dit ging over gewoontes en mindset!’’ Dat gaat het ook. De sleur en het deel uit maken van wat jij denkt dat mensen van je verwachten is een ontzettend groot onderdeel van het mogelijk falen van jouw plan om jezelf naar een hoger niveau te tillen. Het vastroesten in de sleur is iets wat langzaam maar zeker jouw geluk en de wil om te leven op je eigen termijnen uitput. Wanneer je een kikker in kokend water gooit springt hij er direct uit maar wanneer je hem in koud water zet en langzaam maar zeker het water verwarmd tot het water een kookpunt bereikt blijft hij blij zitten en gaat zonder problemen zijn dood tegemoet. Als jij het kookpunt bereikt hebt in jouw leven en ervoor kiest geen actie te ondernemen dan accepteer je dus dat langzaam maar zeker de levenslust uit je gekookt wordt.

Ik weet niet hoe dit in jouw ogen klinkt maar het jaagt mij een hoop angst aan.

Het verliezen van vet, winnen van kracht en het realiseren van jouw droomlichaam is in mijn ogen zoveel meer dan fitness. Het gaat over bevrijding, vrijheid, vrij van schuldgevoel zijn, zelfverzekerder zijn en er niet alleen beter uit zien maar je beter voelen elke seconde van elke f*cking dag.

De afgelopen weken hebben we al een hoop gedaan om meer in contact te komen met wie jij bent als persoon en wat jij belangrijk vindt binnen dit leven. Onthoudt dat jouw huidige fysieke, mentale en financiële toestand niet je lot is, het is slecht een tussenpositie en jij bepaalt wanneer die eindigt. Niemand wordt geboren met een stevige ruggengraat, accepteren wie je bent is goed maar niet als je niet tevreden bent met waar je bent. Dan wordt het hoog tijd voor verandering!

De basis principes van ‘’het goede leven’’

In de wereld van fitness bestaat er een mythe genaamde de set-point theory. De set- point theory gaat uit van de gedachte dat hoe erg we ons best ook doen dat ons lichaam het meest comfortabel is in een bepaalde situatie of samenstelling en dat deze altijd zal terugkeren naar dit punt. Kortom wat we doen maakt niet uit want de blauwdruk voor ons lichaam ligt al klaar.

Natuurlijk is dit de grootste onzin en als we niet alleen naar het lichaam kijken maar naar het grotere geheel en dus het leven dan lijkt de set-point theory heel erg op de negatieve mindset of gewoonte dat we soms het gevoel hebben dat ons leven is zoals het is en het niet verandert kan worden.

Als we kijken naar het ontkrachten van deze theorie op het lichamelijke niveau dan weten we dat omgeving, sociale en economische factoren veel meer invloed hebben op onze fysieke fitheid en uiterlijk dan onze genen. Daarmee bedoel ik dat de mensen

waar je mee om gaat, het werk wat je doet, het geld wat je verdient en de mogelijkheden die jouw leven je biedt de oorzaak en reden zijn dat je bent wie je bent waar je bent. Het simpelweg zeggen dat jouw genen er altijd voor zullen zorgen dat je op het zelfde punt zal terug komen is wel een heel makkelijk excuus om niks te proberen. En ik hoop ook echt dat je na de afgelopen 6 weken wel beter weet dan dat.

Wat je lichaam doet met wat je het geeft is fysiologie en je lichaam zal inderdaad altijd hetzelfde reageren op een bepaalde input die je het geeft. Maar jij bent in controle over de keuzes die je maakt en dus welke input jij je lichaam geeft. En dat dames en heren dat is geen fysiologie maar psychologie.

Psychologie is het bestuderen van de geest. En om specifieker te zijn het opdoen van kennis over het doen en laten van mensen. Het kennen, voelen en streven wat ons dagelijks bezig houdt en invloed heeft op onze keuzes en dus onze lichamelijk en mentale fitheid.

Waarom al dit psychologische gemompel belangrijk is voor het begrijpen van de basisprincipes van het goede leven?

Zoals ik al eerder zei vormt hoe jij naar iets kijkt de realiteit.

Jep je hoort het goed, jouw hoofd bezit de magie om alles wat je doet en ziet in het leven te vervormen. Ik weet dat dit niet de eerste keer is dat ik dit tegen je zeg maar ik kan dit niet goed genoeg benadrukken. Voor een goed leven is een goed perspectief nodig.

Leren dingen te zien zoals ze zijn is de kracht van betekenis aan iets geven. Deze kracht in combinatie met wat discipline kan je helpen om slechte waarnemingen te negeren en de betrouwbare signalen te onderscheiden van de onbetrouwbare. En dat is DE manier om vooroordelen, verwachtingen, aannames en angst over het wel of niet behalen het van het ‘’goede leven’’ te beïnvloeden.

Maar genoeg mumbo jumbo over hoe jij dus echt zelf verantwoordelijk bent voor het creëren van ‘’het goede leven’’. Ik heb je een hoop tools en tips gegeven om je leven te sturen in de juiste richting. Maar wat is nou precies dat ‘’goed leven’’.

Hoe ik het zie is de essentie van het goede leven veel meer dan fitheid. En als we het in een piramide zouden vormgeven zou het er ongeveer zo uitzien.page5image27458800

Je kan niet simpelweg boven aan de piramide starten met het compleet veranderen van wie jij bent. De levels lager in de hiërarchie van de piramide dienen eerst voldoende aandacht te krijgen voor je je druk kan maken over de essenties hoger in de pyramide.

Na de afgelopen weken ben veel kennis wijzer geworden en snap jij ook dat wat je in je mond stopt direct invloed heeft op hoe jouw lichaam voelt en er uit ziet. Hetzelfde geld natuurlijk ook voor slaap.

Stress heeft van zichzelf een hele slechte naam en daarom is het belangrijk om onderscheid te maken tussen distress en eustress. Distress is de slechte vorm van stress die ons belemmert in onze groei en herstel. Zowel in training als in het dagelijks leven kan distress ontstaan. Denk aan onzekerheid, onmogelijke tijdsdruk, zelf opgelegde regels die je het leven zuur maken, een ongeluk, een beroving, inbraak, aanranding of een giftige relatie. Al deze vormen van stress voegen niks toe aan jouw leven behalve afleiding, onnodige opwinding en het letterlijk aanmaken van de lichamelijke (hormonale) veranderingen die jouw lichaamsgroei in de weg staan.

Eustress daarentegen vraagt ook energie en opwinding van jouw lichaam alleen het grote verschil is dat deze vaak tijdelijk is en maar net over de drempel voor herstel komen. Zo is het lichaam dus in staat om deze stimulus te gebruiken om het lichaam en de geest te versterken tegen toekomstige eustress en zo stapje voor stapje meer te worden dan het is. Denk hier aan het toenemen in werkvolume tijdens het trainen of het stellen van de vragen waar je het antwoordt eigenlijk niet op wilt horen om de

waarheid boven water te brengen of een presentatie geven voor een grote groep mensen wanneer je niet zo zeker bent. Eustress is eigenlijk het opzoeken van de oncomfortabele zijde van het leven wetend dat het je uiteindelijk de wil, kennis en adaptatie geeft om je comfort zone te vergroten. Dit is de snelste weg naar het worden wie je wilt zijn waar je wilt zijn.

Natuurlijk hebben de mensen om jou heen daar een grote invloed op. De 5 mensen die het dichtst bij je staan beïnvloeden je karakter het meest en sommige mensen zeggen daarom als die mensen je niet sterker maken dan kunnen ze je alleen maar zwakker maken. Tuurlijk zullen er mensen in je leven zijn die eruitzien als grote energie slurpers of bij wie het moeilijk is om samen door een deur te gaan. Maar er bestaat niet zoiets als een negatief persoon, er bestaat alleen een negatieve interpretatie van een persoon. Niemand wil negatief zijn maar als jij de dingen die diegene zegt als negatief opvat lijkt diegene een negatief persoon. Wanneer je jezelf verplaatst in diegene dan zie je vaak de reden waarom diegene zegt wat hij zegt en snap je de achterliggende reden waarom het gezegd wordt. Dit verandert hoe je kijkt naar wat andere mensen over je zeggen.

Wanneer iemand tegen je zegt ‘’shit man je bent wel wat aangekomen of niet soms?’’ kan je bij jezelf denken ‘’Noem je me nou dik? Nou jij bent ook niet moeders mooiste’’ of je kan denken ‘’ Dankje, ik heb de laatste tijd inderdaad wat meer van me eten genoten en ik zal iets opletten zodat ik het niet uit de hand laat lopen’’. Het verschil tussen je zelf aangevallen of geholpen voelen zit hem dus helemaal in hoe je kijkt naar wat iemand zegt. Er bestaan dus geen negatieve, vervelende of groffe mensen er bestaan alleen negatieve, vervelende of groffe interpretaties van wat mensen zeggen.page6image27515600

Daarnaast zullen mensen inderdaad wel eens wat tegen je zeggen om te proberen jou lager te plaatsen dan hun maar of jij dat je zelfverzekerdheid laat schaden ligt dus helemaal aan hoe jij wat er gezegd wordt interpreteert. Een voorbeeld is wanneer
m

ensen in je omgeving een negatieve kijk hebben op jouw vooruitgang en dingen

gaan zeggen als je bent te gespierd, je wordt te dun of je wordt te sterk op basis van

het gevoel dat ze geconfronteerd worden met hun eigen tekortkomingen.

In sommige gevallen motiveert dat mensen ook te werken aan zichzelf maar vaker wel

dan niet (bewust of onbewust) proberen ze jouw vooruitgang te saboteren om je terug

te brengen naar hoe dingen normaal waren. De psychologische veranderingen die te

pas komen bij diëten of trainen zijn uniek en passen niet in iedereens agenda of

prioriteiten. Vaak is dat wat bij een familie thuis of in een relatie botst.

Beide partners of partijen zullen verschillende waardes en gewoontes hebben. En vaak

zal dat betekenen dat degene die geen progressie boeken het gevoel hebben dat ze

achterblijven. Waardoor ze 2 keuzes hebben, jou bijbenen of jou saboteren.

Opmerkingen als je bent geobsedeerd met fitness, je traint te veel of je bent te

gespierd zijn opmerkingen die vaak van geliefde en van familie komen maar ook

vrienden. En of het nou opzettelijk is of niet het doel ervan is om jouw poging tot het

veranderen van je gewoontes in de weg te zitten.

Dus laat je nooit demotiveren door het soms negatief klinkende gepraat van andere

ook al denken ze het beste met je voor te hebben. Als jij dit ziet voor wat het is (een

tekortkoming van hunzelf in hun eigen ogen) dan kan jouw reactie ook zijn om te

denken ‘’ nou ik hoop dat je je beter voelt door dit te zeggen, ik ga lekker door met

mijn plan en actie!’’.

Hoe ik hier het best naar heb leren kijken is door te realiseren dat mensen boven je je

nooit omlaag proberen te trekken. Alleen de mensen onder je. Ontvang je plotseling

veel negatieve feedback van iemand zonder enige goeie reden dan is de kans groot dat

er jaloezie is ontstaan. En daarmee bedoel ik niet de positieve jaloezie die jou een

reden geeft om aan jezelf te werken.

Hier speelt zelfverzekerdheid en emotionele kracht natuurlijk ook een belangrijke rol.

Als jij niet zo stevig in je schoenen staat als je denkt dan kunnen invloeden van

buitenaf zoals meningen of veranderingen in je omgeving direct invloed hebben op

het pad dat je probeert te bewandelen.page7image88326528

In de stoïcijnse filosofie wordt het voorbeeld van de koe genomen. Of het nou regentpage7image88326720

of de zon schijnt de koe laat zich niet van zijn stuk brengen en doet wat hij moet

doen. Hij staat vrijwel emotieloos in de wei zelf wanneer de wereld zou vergaan. Deze

koele en reactie loze emotionele toestand is iets wat in veel vormen van meditatie

wordt nagestreefd. Het jezelf of je acties niet laten beïnvloeden door krachten van

buitenaf minimaliseert stress en creëert een wereld waarin jij zonder afleiding het pad

kan blijven bewandelen naar waar je uiteindelijk wilt zijn. Op zichzelf zou je dit

zelfverzekerdheid of vastberadenheid kunnen noemen maar eigenlijk is het de kracht

om volledig vrij te denken en handelen zonder je druk te maken over factoren die je

toch niet kan beïnvloeden.

Onthoud dat goede of slechte dingen niet bestaan en dat alleen jouw denken erover

bepaald of iets positiefs of negatiefs is.

Wanneer we naar echte vrijheid kijken dan betekent dat dat we alles kunnen doen en

zijn wat we willen zonder enige obstakels. Maar alleen wijzelf zijn in staat om echte

obstakels te creëren wanneer we geen omweg kunnen zien. De manier waarop we

dingen bekijken bepaalt dus of we onszelf wel of geen vrijheid geven. De meeste

obstakels creëren we zelf en die meeste kunnen we dus ook zelf vernietigen. Je kent

de gezegde ‘’vrijheid ligt in de palm van je hand’’ vast wel. En of je het nou gelooft of

niet het is 100% waar.

Vaak geven we dingen onbewust een veel te grote betekenis en maken we op die manier ontzettend grote problemen terwijl het eigenlijk allemaal heel makkelijk kan zijn. Zolang jij een dak boven je hoofd hebt en eten hebt om in leven te blijven bezit je eigenlijk al al de vrijheid die je nodig hebt. Alle obstakels die na het vinden van huizing en voedsel ontstaan zijn obstakels op basis van de verhalen die we onszelf vertellen. We geloven dat we iets nodig hebben, we geloven dat we iets verdienen of we geloven dat we voor geluk een betere versie van iets nodig hebben. Bijna alles wat we doen voor extra luxe is omdat we denken dat we iets missen.

Eigenlijk is het allemaal heel simpel. Iedereen ruilt de positieve dingen in zijn leven tegen de positieve dingen in een ander ze leven. Zo bestaan er mensen met veel creativiteit, mensen met veel wilskracht, fitte mensen met kennis over gezondheid, rijke mensen met kennis over zaken en ga zo maar door. Of jij nou creatief, rijk of fit bent in elk geval heb je iets wat de ander niet heeft en ruil je dit tegen het middel dat de ander heeft. De ene situatie is dus niet per definitie beter dan de ander en het hebben van een dak boven je hoofd en voedsel in je mond is dus de enige rijkdom die je echt nodig hebt om te kunnen doen wat je gelukkig maakt.

Het gebruiken van minachting als techniek om dingen te ontkoppelen van de legende of het verhaal dat het omringt is een krachtige manier om dingen simpeler te maken. Een aantal voorbeelden hiervan.

– De angst voor minder werk
Ik ben bang om minder uren door te brengen op de plek waar ik spaar om meer vrije tijd te hebben
– Angst hebben om naar de sportschool gaan
Ik heb angst voor een gebouw met airco, mensen die me willen helpen en apparaten die me sterker maken
– Als ik iets slechts eet dan wordt ik dik
Ik ben bang om iets te eten wat ik lekker vind wat net als gezond eten eindigt als glucose in mijn lichaam
– Ik durf niet op de weegschaal te staan
Ik durf niet op een vierkant tegel op de grond te staan die me een cijfer laat zien

Problemen, mensen, obstakels of verhalen zijn zelden zo erg als we denken. Of trouwens precies zo erg als we denken. Wij bepalen hoe we het bekijken en dus ook hoe we het ervaren. Meer nadenken is dus niet altijd het antwoordt omdat we op deze manier alleen maar onze twijfelende geest kunnen voeden. Wanneer we ergens echt niet anders naar kunnen kijken dan op een negatieve manier dan is het belangrijk dat we het volgend onthouden.

Negatief denken kan alleen ontstaan wanneer je in je hoofd zit. En aangezien diepe gedachtes en actie ondernemen niet op hetzelfde moment kunnen plaats vinden overstemt actie dus het negatieve denken en helpt het je om stappen vooruit te nemen zonder dat je misschien de negatieve kant ervan kunt zien. Dus het simpelweg doen over stemt het denken en het twijfelen.

Tijd voor wat actie. Het uitvoeren van onderstaande opdrachten kan de kickstart zijn van het realiseren van het goede leven zoals ik dat eerder heb omschreven. Natuurlijk zijn de opdrachten makkelijker gezegd dan gedaan en zoals je misschien zal merken is dit precies wat ik bedoel met de eustress die nodig is om te groeien als persoon en je leven naar je eigen hand te zetten. Net als bij de social media detox betekent hier een ongemakkelijk gevoel dat je op de juiste weg bent. De weg van verandering

Opdracht 1 (Dag 1 & 2):

De komende 2 dagen zeg je nee tegen alle verzoeken. Alles waar je geen persoonlijke consequenties voor draagt, niet voor ontslagen wordt en wat je niet ziet zitten (wees een klein beetje egoïstisch), zeg simpelweg nee ik heb even te veel aan me hoofd nu. Dit hoef je verder niet uit te leggen en zo leer je langzaam de kracht van het nee leren zeggen. Het doel van het goede leven is om een overeenkomst te bereiken met het leven op de voorwaarde van het leven en daarin speelt het weigeren van sommige dingen een grote en belangrijke rol. Tijd is belangrijk en het is het enige waar je uiteindelijk niet meer van kan krijgen. Werk is dan ook het ruilen van je kostbare tijd voor geld en aan het eind van de rit is er geen geld genoeg in de wereld om die verloren tijd te compenseren.

Opdracht 2 (Dag 3-4):

Jij bent de baas over jouw leven maar ook de ontwerper. Jij hebt de kracht om alles in je leven te vormen naar je eigen hand. Misschien niet over een periode van 2 weken of zelfs 2 jaar maar uiteindelijk kan je zolang je tijd en de wil hebt om ergens te komen vrijwel alles bereiken. Naast het leren van nee zeggen en het zo nu en dan opkomen voor je eigen belang is het ook belangrijk om prioriteiten te stellen. Aan welke taken ga jij je tijd besteden en welke rol spelt geld hierin. Houd gedurende de komende 2-3 dagen eens bij in je telefoon waar je je tijd aan besteed hebt en ga vervolgens na welke activiteiten ook uitgevoerd kunnen worden door iemand anders. Hiermee bedoel ik niet dat je je werk afschuift op iemand anders maar dat je gebruik maakt van iemand anders zijn sterke kanten om jouw werkdruk te verminderen zodat je jouw krachten kan inzetten op de dingen die je leuk vindt en waar je goed in bent. Het voorbeeld is 7,50- extra betalen om door een wasstraat te rijden en zo 1.5 uur aan tijd te besparen door je auto niet met de hand te wassen. Of om een schoonmaakster te nemen die jouw werk veel beter kan uitvoeren en werkt voor minder geld per uur zodat je je geld besteed aan het creëren van meer vrije tijd in plaats van nutteloze dingen waar je uiteindelijk geen tijd voor hebt omdat je enige doel meer werken en meer geld verdienen is.

Opdracht 3 (Dag 5-6):

De laatste opdracht (en misschien ook wel de moeilijkste opdracht) is de confrontatie met de waarheid. Ik ben een grof gelover in dat het succes in je leven of de mate waarin je jouw droomleven kan realiseren gebaseerd is op hoeveel moeilijke gesprekken je kan aangaan. Beslissingen maken op doorslaggevende momenten vereist zelfverzekerdheid en geen angst voor falen. De enige manier waarop je dus in staat bent door te ploeteren met werken aan de gewenste situatie is om dingen te confronteren. Opdracht 1 van deze week bestaat uit het leren maken van oogcontact. Om problemen of obstakels te kunnen confronteren is het belangrijk dat je in staat

bent om je problemen onder ogen te komen. Zeker in moeilijkere gesprekken. Het doel is om de komende 2 dagen tijdens gesprekken constant oogcontact te blijven maken (met name met mensen die zelfverzekerder zijn dan jou). Een tip is om te focussen op het kijken in 1 oog van je gesprekspartner. Dit kan je ook oefenen op straat als je mensen tegenkomt. Je zal zien dat sommige mensen hier problemen mee hebben en dat het een groot verschil maakt wanneer je kijkt naar zelfverzekerdheid en jezelf hard maken voor je eigen mening, verhaal of pad. Als je dit nog een stapje verder wilt nemen dan is het vragen van het telefoonnummer van aantrekkelijke mensen van het andere geslacht (ook al heb je een relatie) een optie. Het doel is niet zozeer om het nummer te krijgen maar meer om over de angst voor vragen te komen. Het nummer gooi je erna gewoon weg. Dit leert jou om te vragen voor dingen die je wilt hebben ook al durf je dat misschien niet.

Opdracht4 (Dag7)

Een mogelijkheid om te werken aan je relaties, kook skills en de opdrachten is om een etentje te plannen bij jou thuis. Door het heft in eigen handen te nemen en een actieve rol te nemen in het creëren van het goede leven met goede relaties en een leuke tijd is het soms nodig om het voortouw te nemen. Combineer de kennis uit de afgelopen weken om een heerlijke gezonde maaltijd op tafel klaar te zetten en verras je gasten met jouw nieuwe manier van denken. Het communiceren van wie je bent en wie je wilt zijn helpt de mensen die dicht bij je staan om hun verwachtingspatroon bij te sturen zodat zij snappen waar je mee bezig bent en de kans op sabotage of behulpzaamheid toe nemen. Pak je agenda bel of WhatsApp 5 vrienden en pik een datum. Het wordt tijd om jouw nieuwe perspectief met de wereld te delen.

Denk aan de wet van de omme kering. Het najagen van pijn resulteert vaak in een positief resultaat. Open zijn over je onzekerheden geeft vaak meer vertrouwen, pijnlijke fouten toegeven neutraliseert de confrontatie en je in het zweet werken in de sportschool resulteert in een sterkere fysiek. Simpel gezegd, doe moeilijke dingen voor een makkelijk leven en doe makkelijke dingen voor een moeilijk leven.

Als je deze 4 opdrachten de komende week succesvol weet te doorlopen dan ben je een stap dichter gekomen bij het kunnen vragen naar dingen die je wilt, het nee kunnen zeggen tegen de dingen die je niet wilt en het beter kunnen managen van jouw tijd en leven zodat je een stuk zelfverzekerder en minder gestrest door het leven kan lopen. Natuurlijk vereist het altijd werk om jouw visie, denkwijze, zelfverzekerdheid en sociale skills te onderhouden of verder te ontwikkelen.

Ik raad je dan ook aan om verliefd te worden op het lezen van most-page-for-page- wisdom boeken. Dit zijn de boeken die ik eerder al met je deelde via mijn online boekenplank. Zoals de naam het misschien al zegt leer je hier een hoop van en besteed je de tijd voor het slapen gaan, op vakantie of op zondagen aan het verbreden van jouw kijk op de wereld. En geloof mij dit zal na een tijdje steeds leuker en interessanter worden!

Veel mensen zullen de opdrachten hierboven lezen en slechts weinig mensen zullen het ook daadwerkelijk toe passen. Ik raad je aan om het bovenstaande direct toe te passen voordat je verder leest zodat je direct kan beginnen met het te implementeren. Behandel het net als de voeding en trainingsgewoontes en stel desnoods reminders in. De meest mensen hebben namelijk de neiging om dingen uit te stellen in plaats van meteen te reageren en actie te ondernemen en het zou zonde zijn als je niks doet met deze kans.

Naast het uitvoeren van deze opdrachten en het begrijpen van de essentiële onderdelen van het goede leven wil ik voor dat we de laatste week in gaan een aantal uitspraken met je delen. Uitspraken die mijn leven aanzienlijk hebben veranderd en bij sommige mensen op de onderarmen getatoeëerd zouden moeten worden. Uitspraken die eigenlijk in iedere basisopleiding naar voren zouden moeten komen.

MEMENTO MORI

Memento Mori betekent letterlijk vergeet niet te sterven. Misschien klinkt dat behoorlijk negatief of beangstigend maar in mijn ogen is dit een van de meest krachtige uitspraken die er zijn. In principe is het hetzelfde als Carpe Diem (pluk de dag). Zoals ik eerder al zei geeft schaarste iets waarde en jezelf realiseren dat waar we nu met ze allen mee bezig zijn een einde heeft geeft het leven nog meer waarde. In het licht van de dood vallen veel onbelangrijke dingen weg en wordt pas echt duidelijk welke dingen jouw tijd en moeite waard zijn. Het jezelf zo nu en dan herinneren dat ook jij op een dag zal sterven zal het stellen van prioriteiten een stuk makkelijker maken. Een aantal vragen die dan omhoogkomen zijn leef jij om zoveel mogelijk geld en spullen te verzamelen of leef jij om alles te zijn en te doen wat er te zijn en te doen valt? Dat kan je natuurlijk alleen voor jezelf bepalen.

AMOR FATI

Amor Fati is de liefde voor het lot de onvoorwaardelijke ervaring van het leven in al zijn aspecten, de pieken en dalen, de zin en onzin, het omarmen van pijn en lijden en het niet streven naar meer maar naar genoegen nemen met wat is. Hierdoor overbruggen we de kloof tussen verlangen en realiteit. Wanneer je deze vrede en liefde voor je lot kan combineren met de gedachte dat dit alles een einddatum heeft dan zal je echt elke seconde en elk moment, situatie, gevoel of ervaring zien als iets

waardevols en wordt klagen over of verlangen naar meer niet langer iets wat negativiteit of ontevredenheid in jouw leven introduceert. Zo hoop je op de onbegrensde kansen van elk moment, hoop je op het lijden die bij de vrijheid hoort, hoop je op de pijn die voortvloeit uit geluk, hoop je op de wijsheid die ontstaat uit onwetendheid en de macht die voortvloeit uit overgave. Zo leer je zonder te hopen voor betere tijden en word je gewoon beter.

APATHEIA

Apatheia is het vrij zijn van emoties. Hiermee bedoel ik niet dat je nergens wat om zou moeten geven maar dat je emoties ziet voor wat ze zijn. Simpelweg gevoelens en geen feiten. Wanneer je het leven ziet als een waardevolle rit met ervaringen en belevenissen waarin alles zijn rol heeft en daar is om wat toe te voegen aan de tijd die je hier bent kunnen jouw gevoelens over de dingen die gebeuren je gemoedtoestand ten negatieve veranderen. Het vrij zijn van emoties is dan ook niet het negeren van emoties het is het erkennen van en het niet altijd reageren op die emoties zodat jij je niet laat beïnvloeden door factoren van buitenaf die alleen jij een positieve of negatieve betekenis kan geven. Het is de ultieme vorm van vrede met jezelf en de dingen die op je pad komen.

PREMEDITATIO MALORUM

Premiditatio malorum is het voorstellen van een groot verlies of een slechte uitkomst en in het geval van het vrij blijven van emoties is dit een enorm sterke strategie die jou kan helpen de kalmte te bewaren door jezelf voor af in te beelden dat zowel positieve als negatief uitkomsten mogelijk zijn. Omdat je de negatieve uitkomst al gevisualiseerd hebt kan je er veel beter mee omgaan en zullen er minder snel emoties in het moment ontstaan die je van je stuk brengen. Het toepassen van een pre mortum (een voorbeschouwing van de oorzaak van sterven net als in week 1) in plaats van een post mortum (na de dood de doodsoorzaak uitzoeken) kan dus vooraf helpen kalmte te creëren rondom het probleem of verlies of in sommige gevallen zelf een pad te creëren om het probleem of het obstakel te voorkomen. Denk aan het vooraf opschrijven waarom jij volgende maand je streefgewicht niet gehaald hebt zodat je vervolgens alvast een strategie kan bepalen om de redenen die tussen jou en je doel in staan te elimineren voordat ze plaats vinden.