Deze blog helpt jou duidelijk te maken of jouw trainer geschikt is om jou te geven wat je nodig hebt in plaats van wat je denkt te missen. Aangezien we allemaal mens zijn heeft hij of zij ook zijn eigen blinde vlekken. Zorg ervoor dat je begrijpt hoe die blinde vlekken jouw groei kunnen bevorderen of dwarsbomen.

”Is jouw trainer je grootste struikelblok?”

Dat klinkt als een bijzondere uitspraak wanneer het wordt geschreven door iemand die de afgelopen 10 jaar zijn boterham heeft verdiend met precies die werkzaamheden.

De reden waarom ik dit artikel schrijf is omdat ik na al die jaren het vermogen eigen heb gemaakt om in een korte tijd onnodige bullshit te strippen en te focussen op de essentie.

Dit vermogen geeft mij ook een perspectief dat nog weinig trainers eigen hebben gemaakt waardoor ik in alle eerlijkheid kan zeggen dat ik in het verleden net als andere trainers in het heden in sommige gevallen deel uitmaakte van het grootste obstakel voor de ontwikkeling en vitaliteit van mijn cliënten. Laat me toelichten hoe ik tot deze conclusie ben gekomen zodat jij zelf de conclusie kan trekken of jouw huidige of geplande samenwerking met een trainer of coach jouw fysieke en mentale groei versnelt of afremt. Het doel van dit artikel is net als iedere insteek die ik kies om jouw wijzer te maken en dichter bij de waarheid te brengen zodat je op het punt kan komen waar je kunt genieten van de gewenste resultaten. Dus laten we beginnen.

Gedurende jouw bestaan groei jij als persoon door de ervaring van het dagelijkse leven zowel van binnen als van buiten.

Jouw trainer is daarin exact hetzelfde en zonder er al te diep op in te gaan is het belangrijk dat je begrijpt dat de 1e 7 jaar van zijn leven net als bij jou het overgrote deel van zijn karakter bepaalt.

Dit karakter is wat jou gedurende je leven vormt en het is precies de reden waarom jouw trainer heeft gekozen om het zijn levenswerk te maken mensen te helpen met het vormen van hun lichaam.

De kans is vrij groot dat het in zijn karakter zit om zonder al te veel moeite voor zichzelf te zorgen, nee te zeggen tegen verleidingen en de confrontatie aan te gaan met uitdagingen.

Het gevolg daarvan is dan ook dat het voor hem of haar minder moeilijk zal zijn om een voorbeeldfunctie op het gebied van het fysieke plaatje te blijven.

Helaas zegt dat maar weinig over de daadwerkelijke groei die hij of zij van binnen heeft doorgemaakt gedurende het leven.

Ik kan uit ervaring spreken als ik zeg dat het hebben en tonen van een sixpack in de eerste jaren van mijn personal training carrière mij heeft geholpen om cliënten aan te trekken terwijl ik van binnen nog vrijwel iedere keuze maakte vanuit mijn onbewuste patronen. Mijn ego vond het fijn om gezien te worden en zocht enkel en alleen naar manieren om groter te zijn dan het daadwerkelijk was. Dit bepaalde mijn dagelijkse keuzes, gewoontes, mijn interesses, trainingstechnieken, voeding, mijn blikveld en dus ook hoe ik besloot met de begeleiding van mijn cliënten om te gaan. Je kan je misschien voorstellen dat iemand die nog zo reageert vanuit zijn onbewuste patroon minder ziet en minder instaat is om objectief advies te geven of door te vragen naar de essentie van de persoon die voor hem staat. Het is naïef om te geloven dat de trainer die jij hebt gekozen om jou te begeleiden naar gezondheid, tevredenheid, zelfvertrouwen en overall groei zelf geen demonen heeft. Het is mens eigen om mensen te zoeken die onze geloofsovertuigingen bevestigen en dus hetzelfde denken. Als jij gelooft dat je altijd tot het gaatje moet gaan om in de oneindigheid een zo groot mogelijk resultaat te behalen en je vindt een trainer die daar hetzelfde over denkt dan is er al gauw een klik. De keuze is dan al snel gemaakt en als die trainer zichzelf nog niet goed genoeg kent om onderscheid te maken tussen zijn eigen ego-doelen en de ware op waarde gebaseerde doelen dan gaat hij met alle liefde aan de slag met jouw ego-doelen.

Hier komt dan ook een belangrijk vraagstuk naar boven.

Geeft de trainer jou wat je wil of wat je nodig hebt?

Jouw personal trainer kan hierin dus je grootste obstakel zijn als zijn of haar zelfkennis niet groot genoeg is om onderscheid te maken tussen waar het ego naar verlangt en waar het lichaam om schreeuwt.

Het nadeel is dus dat jij niet snel op zoek zal gaan naar iemand die jou iets wijs probeert te maken wat dwars staat op wat jij over jezelf gelooft. Jouw trainer of coach moet dan sterk genoeg in zijn schoenen staan en een dermate hoeveelheid van zelfkennis benutten om onbeweeglijk te blijven en jou mee te nemen op het pad waarin hij zelf tot de conclusie is gekomen dat wat hij wou niet is wat hij nodig had.

Alle kennis in de wereld is niks waard als hij niet in staat is om bij jou het kwartje te laten vallen.

En als jij hebt gekozen voor een trainer bij wie het kwartje zelf nog niet is gevallen dan is de kans nihil dat hij jou gaat helpen om datzelfde te bereiken.

De vakinhoudelijke kennis over trainen, eten en herstel is heel belangrijk maar geenszins allesbepalend voor het uiteindelijke resultaat als het jou de verkeerde kant op stuurt.

Jouw binnenwereld is de buitenwereld en wie jij bent, wat je bent en hoe dat eruitziet of voelt is slechts een gevolg van het innerlijke verhaaltje dat je jezelf blijft vertellen.

Wil jij al deze dingen veranderen dan kan het niet anders dan dat jij van binnen moet meegroeien zodat je comfortabel kunt worden op het punt waarop jij het gewenste resultaat kunt onderhouden. Dat geld voor afvallen, vet verliezen, aankomen, spier winnen en presteren. De haalbaarheid van jouw doelen is afhankelijk van hoe goed jij jezelf leert kennen zodat je lang genoeg bewust genoeg kunt blijven om je ongewenste patronen te doorbreken en de persoon te worden die moeiteloos het leven eigen maakt dat past bij het gewenste resultaat.

Zelfkennis is het missende ingrediënt voor onbegrensde groei.

Dat geloof ik heilig en dat is precies waarom ik jou als coach en trainer help te begrijpen hoe jouw karakter je kan helpen om meer te bereiken. Ik laat jou inzien hoe jouw onbewuste prioriteiten je keuzes beïnvloeden en hoe je doelen kunt stellen die je vervolgens met discipline kunt behalen.

Ik leer jou wat lichaamstaal verklapt over jezelf en ander en hoe je effectief je gemoedstand kunt beïnvloeden.

Vervolgens vergroot ik je vermogen om te zien wanneer je reageert of floreert en geef ik je de juiste tools en trackers zodat je aan de knoppen kunt draaien om je eigen koers te bepalen. Mijn coaching is niet voor jou als je veilig in de sleurbubbel wilt blijven en gelooft dat je de piek van jouw ontwikkeling al voorbij bent.

Mijn coaching is voor jou als jij net als mij gelooft dat er een hoger niveau op je licht te wachten. Een niveau waarop jij beter voor jezelf zorgt, daadkrachtiger en zelfverzekerder bent. Een niveau waarop jij welwillender bent om te doen wat je zei dat je ging doen zodat je kunt krijgen wat je zei dat je altijd al wou hebben.

Als jij gelooft dat het niet beter wordt dan hoe je er nu voor staat, dan heb je helemaal gelijk en zal dat je realiteit worden.

Ik weet wel beter. Maar daar laat ik het niet bij. Ik maak jou beter.

Klik hier voor een kennismaking Call

Klik hier voor een lichaamsgerichte analyse


Klik hier om een vrijblijvende coaching sessie te ondergaan