Dit valt helaas onder de categorie klinkklare onzin. Focussen op vetverbranding op 1 plek van het lichaam wordt ook wel ‘spot reduction’ genoemd. Helaas is de mate waarin spot reduction voor komt zo ontzettend klein dat het verwaarloosbaar is wanneer we kijken naar of je er je training op zou moeten aanpassen.

Het verlagen van het lichamelijke vetpercentage gebeurt voornamelijk op 1 manier en dat is door het algehele vetpercentage te laten dalen door het hanteren van een energie te kort (het minder calorieën nuttigen). De focus leggen op een deel van het lichaam om spiermassa te ontwikkelen en daarmee het lichaam iets te vormen is zeker mogelijk alleen wanneer het doel echt gericht is op het verminderen van het vetpercentage zal de focus zich moeten verplaatsen naar de calorie inname.

De enige echte vorm van spot reduction die daadwerkelijk doeltreffend is is cryo lipolyse. Cryo lipolise is een behandeling waarbij vetcellen (dus de cellen waarin vet opgeslagen ligt en niet het letterlijke vet) kapotgevroren worden via de huid om vervolgens het lichaam te verlaten. Dit is de minst ingrijpende en meest veilige methode om vetcellen te verwijderen uit het lichaam. Als de vetcellen verwijderd zijn kan er op die plek simpelweg minder vet opgeslagen worden waardoor het lichaam wanneer jij na het werken aan je doelen in de eindfase nog iets gevormd kan worden. Dit wordt ook wel ‘body sculpting’ genoemd en is een prijzige hobby.

Daarom is het altijd beter om eerst via de natuurlijke weg te laten zien wat je in huis hebt en te focussen op het verhogen van je vetvrije (spier) massa terwijl je minder calorieën eet dan je nodig hebt om te blijven zoals je bent.