Deze blog bevat de wake-up call voor ondernemers en harde werkers die zelfzorg verwaarlozen. Een gezonde ondernemer laat geen ballen vallen en al zeker niet zijn gezondheid. Het lichaam verwaarlozen in de sprint naar korte termijn resultaat maakt jou de grootste bottleneck van je business.
Jouw lichaam is het voertuig waarmee je het leven ervaart.
Aan de ene kant zijn we slechts apen die onszelf af en toe kietelen met de leuke en lekkere dingen die onze zintuigen prikkelen en ons een goed gevoel geven.
Aan de andere kant zijn we een wandelende formule, een berekening, een werktuig.
Jouw lichaam is een tool die ontzettend bruikbaar is voor veel variërende omstandigheden en taken.
Als jij dit leest dan is de kans vrij groot dat jouw lichaam een belangrijk rol speelt in de dingen die je dagelijks doet om brood op te plank te krijgen.
Ik heb dit artikel geschreven op basis van een gesprek met een actieve cliënt over de rol van fysieke training en zorgen voor je lijf en combinatie met levenslang hard werken.
In de meeste sectoren waar het hebben van een sterk, pijnvrij en belastbaar lichaam een must is heerst de cultuur van bek houden en doorgaan.
Meters maken, uren maken en gas geven is waar het om draait.
En tuurlijk wie kan rekenen snapt dat meer werk gelijk staat aan meer centen.
Maar wie kan rekenen kan er ook op rekenen dat het overgrote deel van die centen uiteindelijk geïnvesteerd moet worden in het lichaam om na al die werkuren überhaupt nog een leven over te houden dat de moeite waard is.
Mijn doel met dit artikel is om jou met je neus op de feiten te drukken.
En met name dat het hebben van een lichaam dat met je meewerkt omdat je instaat bent om ernaar te luisteren jouw leven, werk en relaties een stuk aangenamer gaat maken. En niet geheel onbelangrijk. Waardoor je de kans ook nog eens vergroot dat je aan het einde van de rit meer centen over houdt.
Als dat te mooi klinkt om waar te zijn is er werk aan de winkel aangezien er dus al iets in jouw bovenkamer is vastgeroest dat werken en centen verdienen gelijk moet staan aan je lichaam op de tweede plaats zetten.
En dat brengt ons ook meteen op de kern van het verhaal.
De meeste harde werkers handelen vaak te laat wanneer het aankomt op het lichaam geven waar het zo overduidelijk om schreeuwt omdat ze leven in hun hoofd.
Het lichaam is ontzettend goed in het onderdrukken van gevoel door overlevingsmechanismes in te schakelen die ervoor zorgen dat jij lang nadat het gezond is geweest nog steeds op je tandvlees kunt blijven doorbeuken.
Dat dames en heren, noemen we jezelf voorbijlopen.
En aangezien de cultuur binnen werkzaamheden met fysiek zware dagen helpt om jou te conditioneren niet meer naar het lichaam te luisteren door uitspraken zoals: ‘’Last van je rug? Als je nog geen 50 bent heb je nog niet eens een rug. Kom op doorgaan’’ groeit het gat tussen jouw hoofd en lijf jaar in jaar uit steeds meer.
Tot er niets meer over blijft dan een wandelend hoofd dat zich volledig gedissocieerd heeft van zijn lichaam waardoor hij blind wordt voor zijn fysieke gesteldheid en verdoofd wordt voor de signalen die het hem probeert te geven.
De uitkomst? Het lichaam gaat grotere signalen geven. Zo lang jij niet bereid bent of instaat bent om te zien wat er aan de binnenkant gebeurt zal jouw lijf een manier vinden om het jou aan de buitenkant te tonen. En dat doet hij niet met een slideshow van bloedwaardes, filmpjes van je organen of procenten van je levensbalkje. Dat doet hij doormiddel van pijn, ziektes en andere kwaaltjes.
Het lichaam is simpelweg een verlengstuk van de natuur en als jij vastgeroest zit in je hoofd en een muur hebt gebouw die de communicatie tussen jouw lichaam en het hoofd plat legt moet er een signaal komen dat groot genoeg is om de bestuurder van jouw lijf te bereiken.
Spit, Tenniselleboog, Schouderinstabiliteit, Nekpijn, Bloeddruk, Hartkwalen, Oorsuizen, Duizeligheid, Hoge ontstekingswaardes, vocht, uitslag, migraine.. And the list goes on.
Natuurlijk verzint jouw hoofd een rationele oplossing waarom allesbehalve jouw relatie met je lichaam het probleem is en zoek je het antwoordt in behandelingen, medicaties, hulpmiddelen en externe ondersteuning.
Maar grote vriend…
Als jij zou luisteren naar wat jouw lichaam echt probeert te zeggen, dan is er maar een echte oplossing die de rest van jouw leven instaat is om je pijn te verlichten zodat je zonder gezeik knaken kunt blijven maken.
En dat noemen we zelfzorg.
Dat klinkt misschien niet zo sexy als het nieuwste magische middeltje van de kwakzalver die jou wijs maakt dat hij jou problemen blijvend voor je kan oplossen. Maar het is het enige antwoordt waar je omheen probeert te kijken waardoor je jezelf op de plek houdt waar je gezworen had nooit te komen. Zorgen voor jezelf betekent in deze context het lichaam en geest geven wat het nodig heeft.
Dat betekent dus minder van hetgeen wat jou afleidt van de signalen van het lichaam zoals alcohol, drugs, uren voor de tv of telefoon hangen of jezelf vol stouwen met korte termijn beloningen omdat het leven naast die dingen zo zwaar is.
En meer gezonde routines, knappe maaltijden, water in plaats van koffie of frisdrank, een geoptimaliseerde nachtrust, meer lichamelijke beweging die valt onder eustress i.p.v. distress, actieve rust in de vorm van ontspanningsmassages of sauna’s, ruimte in je kop door middel van meditatie en journalen en natuurlijk mobiliteit en krachtwerk om het lichaam voor te bereiden en fit te houden voor het dagelijkse zware werk.
Er bestaat zoiets als het belasting-belastbaarheids model en als je naar het onderstaande plaatje kijkt dan kun je zien wat daarmee wordt bedoelt. Links zie je een hoge belastbaarheid als bovengrens van wat het lichaam kan hebben. De golvende lijn daaronder staat voor de dagelijkse belasting die soms schommelt in intensiteit door de verschillende werkzaamheden die jij gedurende de dag tegenkomt. Als jij jaar in jaar uit niet voor jezelf zorgt en het lichaam, je spieren en organen niet geeft wat het nodig heeft om zijn belastbaarheid hoog te houden dan zal deze langzaam steeds een stukje dalen.
Jouw dagelijkse werkzaamheden blijven hetzelfde dus wat gebeurt er? De hoog intensieve handelingen zullen stuk voor stuk jouw belastbaarheid overschrijden en je begint je zelf te overbelasten.
Als dat nou hier en daar af en toe een keertje gebeurt is er nog steeds weinig aan de hand.
Maar wanneer dit dag in en dag uit blijft gebeuren omdat jouw spieren en bindweefsel zwakker worden, je kwaliteit van beweging slechter wordt, je mobiliteit afneemt en je herstelcapaciteit keldert omdat je draait op sigaretten, red bull en broodjes van het tankstation dan kun je je misschien voorstellen dat dit een breekpunt kan bereiken.
Natuurlijk maskeert jouw overlevingsmechanisme, ego en de werkcultuur jouw ware fysieke status waardoor dat breekpunt nog wat jaren opgeschoven kan worden.
En pas wanneer de pijn groot genoeg is om door al die barrières heen te breken zal jij een punt bereiken waarop jouw kwaliteit van leven en capaciteit om te werken zo wordt aangetast dat je niet anders kan dan moet luisteren.
En daar begint (hopelijk) de lange weg terug naar een gezond lijf. Maar uit mijn ervaring blijkt dat de kans veel groter is dat je kiest voor de makkelijke oplossing die het steeds grotere probleem verdooft met een pilletje of operatie waardoor jij rond blijft lopen als een tikkende tijdbom die zijn leven iedere dag actief wat korter blijft maken. Klinkt als een succesverhaal toch? Mocht je jezelf, een familielid of bekende herkennen in dit verhaal dan zou het heel waardevol voor diegene en zijn omgeving zijn als dit bericht aan zijn voeteinde beland. Het doorteren op deze manier van leven wordt vaak goed gelult door een verhaaltje te verzinnen waarin het heel nobel of beter is om dit vol te blijven houden.
De waarheid, of je het nou voor jezelf of andere doet, is dat jij op deze manier allesbehalve een grotere positievere impact maakt op je business, relaties en kwaliteit van leven.
Als jij geen puf of energie hebt om s ’avonds met je familie of partner ECHT aanwezig te zijn. Als jij iedere dag wakker wordt alsof je gisteravond hebt gevochten met Badr Hari. Als jouw lichaam het niet langer toe laat om je grootste passie of hobby’s uit te voeren. Als jouw zuurverdiende centen besteed worden aan je bezoekjes aan het ziekenhuis. Als jij jezelf op maandelijkse basis uitschakelt waardoor je pijn je werkcapaciteit halveert.
Kan je je voorstellen dat de persoon die ik nu aan het schetsen ben niet de beste vader, vriend, partner of ondernemer is die hij met meer zelfzorg wel zou kunnen zijn?
Mooi. Dan weet je wat je te verliezen hebt en wat je te doen staat.
Klik hier voor een kennismaking Call
Klik hier voor een lichaamsgerichte analyse
Klik hier om een vrijblijvende coaching sessie te ondergaan