Bulken en cutten is de terminologie die gebruikt wordt om te omschrijven of je in een afbraak of opbouw fase verkeerd. Wanneer je bewust bezig bent met het nuttigen van meer calorieën dan je nodig hebt om te blijven zoals je nu bent met als doel je vetvrije massa te vergroten of om zwaarder te wegen dan wordt dat een bulk genoemd. Wanneer je bewust bezig bent met nuttigen van minder calorieën dan je nodig hebt om te blijven zoals je nu bent met als doel het verlagen van je vetmassa of om lichter te wegen dan wordt dat een cut genoemd.
De grootste fout die mensen maken tijdens een bulk of cut is te snel willen stijgen of dalen in lichaamsgewicht. Wanneer jij namelijk een te groot overschot tot je neemt wanneer je spiermassa probeert aan te komen dan zal dit zich voornamelijk vertalen in een toename van vetweefsel (opgeslagen energie door het overshot). En wanneer jij en te groot negatief hanteert wanneer je vet probeert te verliezen dan zal dit zich voornamelijk vertalen in niet alleen de afbraak van vetweefsel maar ook je gewenste spierweefsel.
Langere periodes rustig bulken of cutten met kleine pauzes tussen door hebben de voorkeur vanwege het hogere slagingspercentage en het gewenste effect. Stijgen of dalen met slechts 0.3 kg per week is zat om op de lange termijn een groot verschil te maken zonder dat je inlevert op je spiermassa of gezondheid.