Grof gezegd vallen jongens onder de 14 jaar en meisjes onder de 12 jaar in de prepuberale fase. Jongens vanaf 14 jaar en meisjes vanaf 12 jaar vallen in de puberale fase. Dit onderscheid is belangrijk om te weten omdat er in de puberteit veel verandert in de hormoonhuishouding en daarmee ook in de lichaamssamenstelling.
prepuberaal
Vanaf 7 jaar kan er technisch gezien krachttraining gedaan worden. Hierbij dient de focus op licht gewicht & techniek te liggen en mag er niet gebruik gemaakt worden van een gewicht dat minder dan 7 herhalingen te tillen is. Daarnaast mag er maximaal 3-4 dagen getraind worden. Balans en stabiliteit lijken een grote rol te spelen dus focus daar ook zeker op. Er kan dus wel een kracht toename plaats vinden maar met name in de coördinatie en spiervezel activatie. Daadwerkelijke spiergroei (hypertrofie) vind niet tot weinig plaats vanwege de hormonen.
puberaal
In de puberale fase komen de hormonen om de hoek kijken en zorgen ze ervoor dat jongens en meiden niet alleen sterker worden maar ook spiermassa aanmaken die vergroot kan worden door krachttraining. Hier mag dus ook op maximaalkracht getraind worden (dus onder de 7 herhalingen). Blijf wel goed letten op de juiste techniek en houd de training veilig. Ga niet te zwaar!
Het trainen met vrije gewichten en stangen is het meest effectief in het vergroten van de kracht en daarnaast resulteert krachttraining in combinatie met sport specifieke training voor een betere sportprestatie dan wanneer alleen de sport beoefend wordt.
De nevenvoordelen zijn dat de botdichtheid toeneemt, de kans op osteoporose bij meiden verkleint, de kans op blessures verkleint, de insulinegevoeligheid toeneemt en dus de kans op diabetes in het latere leven afneemt, de kans op overgewicht en obesitas afneemt en de prestaties toenemen.
Jonge kinderen kunnen dus prima krachttraining doen met de juiste begeleiding.