Ik denk dat het belangrijk is om aan te kaarten objectief naar metingen te blijven kijken. We zien over het algemeen dat je gewicht blijft hangen rond 1 punt. Nou is het doel nooit om zo licht mogelijk te wegen maar we willen natuurlijk wel dat het vet % wat omlaag zakt tijdens onze voedsel energie tekort.Mijn vraag aan jou is dan heb jij echt honger? Of alleen af en toe trek.De combinatie tussen het niet echt honger hebben en niet zakken van de energiebalans kan aangeven dat je niet in een negatief zit en zonder omtrek meting kan ik moeilijk zeggen of je lichaam zo verandert. Nogmaals je doel zou niet moeten zijn zo licht mogelijk bewegen maar juist het vergroten van je vetvrije massa en het verlagen van je vet percentage.We kunnen het beste schematisch blijven kijken. Jij hebt (x) calorieën gegeten voor een (y) periode aan tijd en jij bent … aangekomen of afgevallen. Op basis daarvan weten we of je wel of niet in een negatief heb gezeten (rekening houdend met het feit dat dit fluctueert). Als het resultaat van de meting niet in lijn staat met het negatief of positief dat we gegeten hebben dan maakt het niet uit of we geloven dat dit daadwerkelijk een positief of negatief was. Het was het niet, anders zou het lichaam er naar verandert zijn.Nu komt het moeilijke stukje. De kans is groot dat je je calorieën en macro’s trackt. Dit is een goed iets en is een tool die gebruikt kan worden wanneer dingen niet de juiste kant op gaan zodat je meer inzicht kan krijgen in je voeding en deze bij kan te sturen. Binnen het tracken heb je de bewuste hoeveelheid calorieën en de onbewuste hoeveelheid calorieën. Degene die je trackt en degene die je onbewust niet trackt door gewoontes.Uit onderzoek blijkt dat iedereen ongezond eten onder rapporteert, gezond eten over rapporteert, en ook de caloriebalans onder rapporteert. Wij zijn sterren in ons zelf onbewust voor liegen.Als je een negatief hanteert maar het resultaat is er niet naar dan hanteer je iets waarvan je dacht dat het een negatief was maar als het gewicht niet omlaag ging dan was het ook geen negatief.We kunnen dan 3 dingen doen.1. De energiebalans nog iets lager inzetten omdat hij simpelweg nog iets te hoog is en jouw tracken waterdicht en perfect is.
2. Op zoek gaan naar de onbewuste calorieën (weekenden, feestjes, uiteten, hapjes, knabbeltjes, likjes, bijtjes) en die gewoontes veranderen.
of 3. Je activiteiten niveau omhoog.Als jij nu kan terugkijken op de afgelopen periode en kan zeggen mijn voeding is een 8 a 9 op een schaal van 1 tot 10 geweest dan is het tijd om de energiebalans iets lager in te zetten ongeacht wat andere mensen om je heen eten of wat jouw gevoel is over je inname. Of om je trainingsfrequentie te verhogen en je activiteitenniveau buiten sport (NEAT = none exercise activity thermogenesis) toe te laten nemen.Is jou voeding de afgelopen periode een 5 a 6 op een schaal van 1 tot 10 geweest en zaten er een hoop hoog calorische dagen tussen die je maand/week gemiddelde omhoog hebben gedreven dan wordt het tijd bewuster te kijken naar de spreiding van je eten.