Er bestaan 2 vormen van vetten die vaak worden onderverdeeld in de goede en de slechte vetten. De verzadigde en de onverzadigde vetten. Verzadigde vetten zijn vetten die vaak op kamertemperatuur gestold zijn wat betekent dat ze een vast vorm hebben in plaats van een vloeibare vorm. Je vindt ze voornamelijk in dierlijke producten denk aan roomboter, volle melkproducten, kaas, vet vlees maar ook chocolade, gebak, koek en snacks. Ze zorgen voor een toename in de vaak minder gewilde LDL-cholesterol. Onverzadigde vetten zijn vetten die als functie hebben om het goede HDL-cholesterol gehalte in het bloed te verhogen. Producten met veel onverzadigde vetten zijn vloeibare bakproducten, olieen, noten en vette vis. Bij onverzadigde vetten kan je onderscheid maken in de enkelvoudige en de meervoudige varianten (omega vetzuren). Onder de onverzadigde vetten vallen ook de transvetten. Dit zijn onverzadigde vetten die chemisch bewerkt zijn en geen positief effect op hebben op het cholesterol ze verhogen het slechte LDL cholesterol en verlagen het goede HDL cholesterol.



Je lichaam is in staat zelf zijn verzadigde vetten aan te maken en een dieet zonder verzadigde vetten is bijna onmogelijk. Om die reden is het best advies om te focussen op het verminderen van de verzadigde vetten en zoveel mogelijk onverzadigde vetten te nuttigen. Alle vetten heb je nodig behalve de transvetten en zolang jij je focus op het binnen krijgen van veel verzadigde vetten zit je goed.



Door vaker vette vis of onverzadigde vetbronnen te eten krijg je meer omegazuren binnen. De omegazuren hebben veel invloed op ontstekingsprocessen in het lichaam en de beste ratio omega 6:omega 3 vetzuren is 4:1 in plaats van vaak voorkomende 12:1.
(Voor degene die willen berekenen of ze veilig zitten kan je de volgende formule gebruiken: Totaal cholesterol (LDL+HDL): HDL-cholesterol = minder dan 5 is veilig)