De fullness factor (FF) is een non-dimensionale beoordeling die gebruikt wordt om de reactie van het lichaam op bepaalde soorten voedsel te voorspellen.



Op basis van een onderzoek naar de verzadigingsfactor van verschillende soorten producten is een formule gecreëerd die aan de hand van de hoeveelheid eiwitten, vetten, koolhydraten en vezels een schatting maakt van hoe vullend bepaald eten is.



De formule is als volgt:


FF=MAX(0.5, MIN(5.0, 41.7/CAL^0.7 + 0.05*PR + 6.17E-4*DF^3 – 7.25E-6*TF^3 + 0.617))
CAL= is de hoeveelheid calorieën per 100 gram
(30 minimum),
PR is de hoeveelheid gram proteïne per 100 gram
(30 maximum),
DF is de hoeveelheid gram vezels per 100g
(12 maximum), and
TF is de hoeveelheid gram vet per 100g
(50 maximum).




In de afbeelding aan de rechterzijde onder ”fullness factors of common foods” zie je een voorbeeld van de producten.



Een nadeel is dat smaak een grote factor speelt in verzadiging en dat die bij iedereen verschilt. Daarom kan er een groot verschil zitten tussen de verzadiging bij de een of de ander. Dat is omdat verzadiging niet alleen een biologisch fenomeen is maar een psychoneurobiologisch fenomeen



Als je bekend bent met de glycemische index (GI) is het misschien raar om te zien dat sommige hoog scorende producten in de GI laag scoren in de FF of andersom. Terwijl de GI aangeeft dat je je bloedsuikerspiegel op pijl moet houden zonder al te grote schommelingen wanneer je wilt afvallen.



De glycemische index is een non-dimensinale beoordeling die gebruikt wordt om de reactie van het bloedsuikerspiegel op bepaalde soorten voedsel in kaart te brengen. Zonder het daarbij beschrijven van de glycemische lading de waarde die een voedseltype mee krijgt op basis van het type en de hoeveelheid die je er geneigt van bent te eten in een maaltijd is dit weinig waard.



Het verschil tussen de GI en de FF is dat de FF kijkt naar alle macronutrienten in plaats van alleen naar koolhydraten.



Wanneer je doel afvallen is dan adviseert de GI om je koolhydraat inname te beperken.



Een andere manier om koolhydraat inname te beperken is kijken naar de verzadigingsfactor en dus volume rijk voedsel te eten met een lage calorie en koolhydraat inhoud.



Omdat in het 2e geval zowel hoge bloedsuikerspiegels als honger beperkt werden creëer je een win win situatie.



De FF of de satiety index bewerkstelligt dus eigenlijk uiteindelijk het zelfde als eten volgens het advies van de GI