De vertering van een duurt gemiddeld tussen de 2-3 uur. Daarbij worden lichtere maaltijden vaak binnen 2 uur afgebroken en zwaardere of warme maaltijden tussen de 3-4 uur. Als je kijkt naar de afgifte van een voedselgroep in het bloed dan verschilt dit tussen eiwitten, vetten en koolhydraten.



Eiwitten en koolhydraten zijn over het algemeen sneller en bereiken vaak al een piek in het bloed rond 1 uur na inname. Vetten daarentegen breken langzamer af en verspreid zich over 3- 4 uur. De stijging in bloedsuikerspiegel in het bloed bij een gezond persoon haalt dus zijn piek tussen de 1 tot 2 uur na een maaltijd. Dit is dan ook het punt waarop je de meeste energie krijgt of waarop de afgifte en opname van eiwit (eiwitsynthese) het hoogst is. Het bloedsuikerspiegel bereikt zijn diepste punt ongeveer 3 uur na de maaltijd. Verschillende combinaties van voedselgroepen met elkaar kunnen ook invloed hebben op de duur van de afbraak.