Eiwitten vormen de bouwstenen van je lichaam en zijn belangrijk voor het opbouwen van nieuwe structuren en het herstellen van oude. Dit is waarschijnlijk geen nieuws voor je. Alleen wanneer we gaan kijken naar wat eiwit nog meer te bieden heeft dan is het eerste wat in veel onderzoeken naar boven komt de verzadiging. Eiwit verzadigt per genuttigde hoeveelheid calorieën veel meer dan koolhydraten en vet. Wat ervoor zorgt dat je makkelijker minder calorieën nuttigt terwijl je minder honger lijd.
Als je kijkt naar de hoeveelheid calorieën die je per dag verbrand dan is de TEF (thermic energy of food) daar 10-15 % van. De TEF is de hoeveelheid calorieën die je lichaam verbruikt om voedsel af te breken en in het geval van eiwit is het zo dat ongeveer een derde van de calorieën die genuttigd worden in de vorm van eiwitten weer gebruikt wordt voor de afbraak. Technisch gezien zou je dus kunnen zeggen dat 1 gram eiwit niet 4 calorieën bevat net als een koolhydraat maar eerder 2.6 calorieën. In tegenstelling tot de 9 calorieën per gram van vet (wat natuurlijk wel nuttig is voor andere processen in het lichaam).
En als dat niet voldoende was om je te overtuigen je eiwitinname een prioriteit te maken bestaat er ook zoiets als een negatieve eiwitbalans. Wanneer jij veel traint wordt de vraag naar eiwitten groter en als jij vervolgens onvoldoende eiwitten tot je neemt kan het zijn dat er geen MPS (muscle protein synthesis) oftewel opbouw van spiereiwitten plaats vind maar juist MPB (muscle protein breakdown) waarbij afbraak dus de overhand neemt.
Zie het net als de energiebalans wanneer jij in een positieve energiebalans hanteert zal je aankomen en wanneer je een negatieve energiebalans hanteert zal je afvallen. Wanneer je een positieve eiwitbalans hanteert zal je opbouwen wanneer je een negatieve eiwitbalans hanteert zal je afbreken.
Ook wordt in onderzoek aangetoond dat het variëren tussen de hoeveelheid vet en koolhydraat totaal niet belangrijk is voor lichaamsverandering als je dezelfde hoeveelheid eiwit binnen krijgt op dezelfde hoeveelheid calorieën.
Protein komt van het Griekse word Proteos oftewel Primairy wat basis betekent. Dus als de grieken al wisten waar hun prioriteiten lagen en alle onderzoeken anno 2020 dit bevestigen dan wordt het voor jou ook tijd om een beentje bij te zetten op het gebied van eiwitinname.
Gebruik de bronnenlijst om producten toe te voegen!