Laten we vooropstellen dat ieder mens anders is en dat de een s’ochtends liefdevol de buren groet en de ander liever met een grasmaaier diezelfde buur zijn of haar schoenen poetst.
Over het algemeen verteld de wetenschap ons dat wanneer we kijken naar daadwerkelijke kracht het beter is om later op de dag of in de avond te trainen in plaats van in de ochtend. Dit heeft met name te maken met het circadiaans ritme.
Het circadiaans ritme is als het ware jouw interne klok die bepaald wanneer je wakker bent en wanneer je slaapt. Jouw alertheid en lichaamstemperatuur worden dus gereguleerd door deze interne klok waardoor het bij de meeste mensen zo uitkomt dat de lichaamstemperatuur rond 14.00 het ideale punt voor krachttraining bereikt. Dit blijft tot later in de avond redelijk hoog en daalt snel wanneer je gaat slapen.
Natuurlijk geld dit niet voor iedereen. Iemand die bijvoorbeeld nachtdiensten draait heeft een heel ander patroon. Daarnaast is het ook mogelijk om zelf invloed te hebben op de kwaliteit van je training door een wat langere warming up te nemen of door het toedienen van Cafeïne houdende middelen. De simulanten maken je net wat minder gevoelig voor pijntjes en zorgen ervoor dat je wakker en zonder te zeuren je training voltooid. Houd er wel rekening mee dat dit geen vervanging is voor een goed slaappatroon.
Wanneer jij een ochtendmens bent kun je het beste binnen 5-6 uur na ontwaken de gym betreden en voor de avondmensen is dit zo’n 11. Ben jij geen ochtendmens maar komt in de ochtend trainen je wel beter uit? Dan betekent dat niet dat je het haasje bent. Door te spelen met bedtijden en ritmes kan je er altijd voor zorgen dat je fitter wakker wordt en dus ook beter kunt trainen.
Beide aanpakken hebben zowel voor als nadelen.
Ochtendtraining zijn geweldig omdat ze uitgevoerd worden voor de verplichte dagelijkse taken die alleen maar kunnen afleiden en uitputten. De kans is dus groter dat je je trainingen voltooid en dat er minder mensen in de gym zijn die jouw apparaten dus niet bezet houden. Het enige grote nadeel is dat je lichaam het niet met je eens kan zijn.
Avondtrainingen zijn top omdat je genoeg gegeten hebt en al warm bent. Des de warmer je lichaam is des de beter het presteert. Het grote nadeel is dat je uitgeput kan zijn van al je dagelijkse taken en dat je misschien wat opgefokt thuiskomt waardoor je minder makkelijk in slaap komt.
Uiteindelijk dien je te kiezen voor hetgeen dat het beste voor je werkt. Consistentie en frequentie zullen altijd de belangrijkste factoren zijn. Of je nou in de ochtend of avond traint is secundair aan of je überhaupt gaat. Niemand kan progressie boeken als hij er niet is.