Toen ik tijdens het winkelen om de 15 minuten moest stoppen met lopen begon ik wel wat paniek te krijgen. Niemand was in staat om een duidelijk antwoordt te geven en ik vloog van de ene behandelbank naar de andere. Langzaam aan begon ik het idee te krijgen dat ik deze pijn mocht houden en dat ik me de rest van me leven moest aanpassen aan een lijf dat niet mee werkte. Gelukkig ging dat anders.

Al flink wat jaren rommelde ik met lage rugklachten tijdens en na mijn werk. Ik sprong van de ene therapeut naar de andere en investeerde op wekelijkse basis in massages om mijn pijn te verlichten. Een tijd geleden besloot ik om in het magazijn te gaan werken in plaats van 6 dagen in de week op een bouwtje te staan. Dat leek me voor mijn lichaam ook een wijs plan.

Jammer genoeg bleek dat dit geen noemenswaardig verschil maakte en dat ik nog steeds soortgelijke pijnklachten ervaarde tijdens mijn werkzaamheden achter de balie of op de heftruck. Aangezien geen enkele dokter, arts of therapeut mij duidelijk kon maken waar mijn pijnklachten vandaan kwamen groeide het idee dat ik nooit meer van de pijn zou afkomen. Nu ik met Kevin heb samengewerkt is het mij duidelijk geworden wat het verschil is tussen een actieve en een passieve benadering. Net als veel andere stukadoors, schilders, tegelzetters of andere bouwvakker vertelde ik mezelf dat ik niet hoefde te sporten omdat ik al zwaar fysiek werk had. Als ik iets heb geleerd is dat dit simpelweg onzin is.  

Geloven dat iemand jou pijn voor je kan oplossen terwijl je niks verandert aan je leven of gedrag is een illusie.  

Een diepgewortelde illusie die over tijd veranderde door mijn samenwerking met kevin.  Door gericht te trainen op een manier waarbij ik zowel mobieler als sterker werd groeide het vertrouwen dat het anders kon.   In slechts een paar weken voelde ik dat de pijn veranderde.  Kevin vertelde me over belasting en belastbaarheid wat simpelweg betekent: Hoeveel geef je het lichaam en hoeveel kan het hebben. Als het lichaam over tijd slechter gaat bewegen en er is geen prikkel om beter te bewegen of mobieler te worden terwijl het idee dat pijn permanent is groeit dan eindig je op een plek waar je niet wilt zijn. Geloof me.  

Over tijd merkte ik dat de pijnklachten zo nu en dan terugkeerde ondanks het feit dat ik sterker en mobieler werd. Kevin liet mij zien hoe een betere zelfzorg er uit zag en hoe ik door knapper te eten en en mijn pijn te begrijpen keuzes kon maken waarmee ik mijn toekomstige ik kon helpen.  Natuurlijk was ik ook wat te zwaar en in plaats van te geloven dat ik altijd maar minder moest eten liet kevin mij zien hoe ik anders kon eten.

Voor mij was te veel brood een dood doener omdat ik geen andere dingen ernaast at die goed waren voor mijn gezondheid en herstel. Door simpelweg te focussen op wat meer eiwitten en wat specifieke tips omtrent sociale uitdagingen gebeurde er iets ongelofelijks.  Voor de 1e x in mijn leven verloor ik gewicht tijdens de bouwvak! Dit was nog nooit eerder gebeurd en was nog meer bewijs voor het idee dat het ook anders kon.  

Toen ik ging herkennen wanneer ik bewust was of meer reageerde en hoe dat mijn dagelijkse handelingen en voedselkeuzes beinvloedde werd het makkelijker om mijzelf op tijd terug te sturen naar de gewenste keuzes.

Mijn frustraties over de pijn verdween omdat ik ging inzien dat de pijn een onderdeel of uiting was van mijn fysieke en mentale stress.


Dat was de reden waarom geen enkele therapeut een oorzaak kon vinden. Ik was de oorzaak en door mijn kennis over pijn, zelfzorg en mijn lichaam te vergroten was ik niet langer in gevecht met mijzelf waardoor het een stuk makkelijker werd om te doen wat ik eigenlijk al wist dat ik moest doen. Ik kan nu zonder frustratie naar mijn pijn kijken en met een kalm hoofd werken aan de oplossing.  

Ik verloor door dit alles meer dan 15 kilo overtollig gewicht en mijn pijn ging van een schrikbarende 9 naar een 0.  Soms als ik een zware dag gestuct heb klimt de rugpijn terug naar een 2 maar nu ik weet dat het slechts een signaal is van mijn lichaam om ervoor te zorgen dat ik mijzelf niet voorbij loop heb ik hier geen negatieve gevoelens meer bij.  

Het is grappig om te zien het loslaten van het vechten tegen de pijn en de spanning die ik in mijn lijf verzamelde om de pijn te onderdrukken afgenomen zijn waardoor ik minstens 4 x zo mobiel ben geworden. Toen ik bij kevin startte kon ik niet eens mijn armen gestrekt naar het dak krijgen. Nu is dat geen probleem en kan ik zelfs met gestrekte benen de grond aantikken.

Kevin noemde mij al gauw lenige jaap en daar waar dat eerst een grap was begint het nu steeds meer waarheid te worden. Als je fysiek zwaar werk hebt en je wilt weten wat je pijnklachten betekenen zodat je een actieve rol kan spelen in je mobiliteit en gezondheid terugwinnen dan moet je kevin zeker bellen. 

– Lenige Jaap 

Benieuwd wat jouw lichaam je probeert te vertellen?

Klik hier voor een kennismaking Call

Klik hier voor een lichaamsgerichte analyse

Klik hier om een vrijblijvende coaching sessie te ondergaan