”Kees Zwarthoed staat woensdag as bij je ingepland. Hij heeft lage rug- en thoracale klachten. Zijn grootste probleem is zijn onderrug en uitstraling naar de billen met dreiging om door zijn been te zakken. Uit MRIonderzoek bleek er sprake van een graad 2 spondylolytische spondylolisthese L4L5 en een centrale bulging op het niveau L4L5. Ik heb met hem de opties besproken:
1. fysiotherapie en oefentherapie
2. pijnblokkade
3. spondylodese L4L5 ”

Is wat kevin te horen kreeg toen hij mij voor het eerst in de behandelkamer tegen kwam. Dit was de zoveelste therapeut waarbij ik op de bank zou belanden om mijn rug te laten behandelen met wat milde oefeningen voor thuis.

Over de jaren heen werd mijn rugklacht telkens slechter en de therapieën werden steeds minder effectief tot ik zelf moeite had om uit bed te komen en kruipend naar de WC moest midden in de nacht.  Veel slechter kon het niet worden toen ik bij kevin kwam.

Kevin vertelde mij dat er 2 manieren van behandelen zijn. Actief en passief. Op de bank gaan liggen bij je therapeut is de makkelijke en passieve manier. Aan het werk gaan met progressieve belasting en training met goed uitgebalanceerde intensiteit was de actieve.

In plaats van voor de zoveelste reeks fysiotherapie te gaan besloot ik kevin te vertrouwen en een personal training traject te starten. Het doel zou zijn om de belastbaarheid te verhogen zodat de dagelijkse belasting onder mijn pijndrempel zou blijven.

Binnen 4 weken merkte ik al aanzienlijk resultaat en kon ik normaal uit bed stappen (natuurlijk nog met pijn maar aanzienlijk minder).  Na 10 weken was ik in staat grote bewegingen te doen zoals deadlifts en squat waarbij de belasting op me rug in het verleden waarschijnlijk te veel had geweest.

Het werd mij duidelijk dat pijn niet alleen beïnvloedbaar is door reparatie van schade. Kwaliteit van bewegen, vertrouwen, spierkracht en mobiliteit zijn allemaal dingen die controle uitoefenen op de pijn en de klacht en dankzij kevin was ik in staat deze op alle fronten aan te spreken.

Het verschil tussen simpelweg thuis rommelen op de grond met wat oefeningen van de fysio of gestructureerde krachttraining met zo nu en dan een wat hogere intensiteit was zeker merkbaar. Het resultaat daarentegen ook.

Met veel vreugde kan ik zeggen dat ik mijn dagen vrijwel zonder pijn doorloop mits ik op een knap matras slaap. Daarnaast is op de MRI te zien dat het lijkt alsof de afschuiving van mijn wervels meer geneutraliseerd is waardoor de stress op mijn ruggenmerg is afgenomen. Het geeft mij een heel fijn gevoel om te zien dat ik sterker worden kan combineren met minder pijn ervaren en dat mijn lijf er positief op reageert.

Ik zal voorlopig niet snel stoppen bij Kevin en raad iedereen met rugklachten aan om eens te kijken naar de actieve benadering in plaats van de passieve.

Kevin is een vakman.